FacebookInstagramLinkedinYoutube
contactBize Ulaşın
İnverterler

İnverterler

Evirici anlamına da gelen İnverter, elektrik şebekesinden gelen DC doğru elektrik akımını, AC alternatif akıma çeviren sistemlerdir. Enerjilerin türünü değiştirerek kullanılması gereken elektronik cihaz ve makineler için adeta bir besin kaynağı olan sistemler, her mekanizmanın ihtiyacı olan enerji türünün uygun akımını donanıma yollamaktadır.

Oldukça geniş kullanım alanlarına ve amaçlarına sahip olan inverter çeşitleri başta enerji depolamak, enerji kontrolü sağlamak, yedek güç kaynakları olarak kullanılmak ve rüzgar, güneş gibi doğal sistem enerjilerin depolanmasında ve kullanılmasında da yardımcı olmaktadır.

Eviriciler enerji kaynağının bulunduğu ya da bulunmadığı alanlarda kullanılmak üzere iki ana kola ayrılmakta olup birde hibrit inverter çeşitleri bulunmaktadır. Bunlar da kendi arasında Saf (Tam) sinüs ve modifiye sinüs inverter olarak modellenmekte ve faz sayısına göre çeşitlenmektedir.

Tam sinüs inverter: Günlük hayatta kullanılan elektrik şebekesine bağlanan inverter çeşidi olup, hassas cihazların ömrünü korumak amaçlı tercih edilmektedir.

Modifiye sinüs inverter ise;Kare dalga biçiminde enerji çıkışı veren sistemler olup daha çok solar sistem panellerde doğru akımı alternatif akıma çevirmek amaçlı kullanılmaktadır.

nverterler, elektronik cihazların ihtiyacı olan doğru enerjiyi göndermeleri açısından pek çok donanımlarda kullanılmaktadır. Güneş enerjisi inverterleri, hibrit araç ve hızlı şarj cihazları, otomotiv sektörün motor ve elektronik bağlantı noktalarının kontrolünde, yedek güç kaynakları, rüzgar enerjileri ve elektrikli ev aletlerinde inverter kullanılmaktadır.

İnverter seçiminde dikkat edilmesi gereken ilk şey kullanım amacına uygun kapasite ve verimlilikteki inverter modelini seçmek olmalıdır. Doğru inverteri seçmek mekanizmaların performansını koruması açısından önemlidir.

Alacağınız inverterin güç kapasitesi, verimlilik, teknik özellikleri, garanti şartları, sisteminize uyumluluğunu araştırmanız ve Voltaj birimleri hakkında yetkililer tarafından bilgi almalısınız.

Kullanılacak akü adedince uygun voltajdaki aküleri seçmelisiniz. Örneğin 105 amperlik iki akü için 12 volt yada 24 voltluk inverter kullanmanız gerekmektedir. Yüksek voltajlı çalışan inverterler her zaman daha avantajlıdır.

Kullanacağınız alan ve sistemlerden yola çıkarak modifiye sinüs, tam sinüs yada akıllı inverter çeşitlerini seçmeniz gerekmektedir. Eğer güneş paneli için kullanılacak ise akıllı inverter seçimi daha doğru olacaktır.

İnverter seçiminde watt değerleri kullanılacak sistemin güç ve enerji ihtiyacına bağlı olarak değişkenlik göstermektedir. İnverterler çeşitli güç kapasitelerinde bulunmaktadır. Bu sebeple çalıştırmak istediğiniz mekanizmaların güç düzeyini karşılayacak watta olması önemlidir. Cihazların güç tüketimi, eş zamanlı kullanımı, verimliliği, başlangıç akımı göz önünde bulundurularak seçim yapılmalı. Örneğin Elektrikli ev aletleri kullanımında ihtiyaç duyulan 1000 watt lık bir enerji için 1200-1500 wattlık inverter kullanmanız gerekmektedir. 

İnverter, şebeke yada doğal enerji kaynaklarından gelen doğru akım enerjiyi (DC), alternatif akıma çevirerek elektronik cihazların ihtiyacı olan enerjiyi evirme prensibi ile çalışır.

İnverter fiyatları da dikkat edilmesi ve araştırılması gereken bir başka başlıktır. Marka, model ve çeşidine göre değişkenlik gösteren inverter fiyatları, sizin beklentilerinizi ve cihazınızın enerji kaynağını doğru besleyecek kapasiteye sahip, en uygun olan alternatiflerden seçilmelidir.