FacebookInstagramLinkedinYoutube
contactBize Ulaşın
Jel Akü

Jel Akü

Şarj edilebilen kurşun asit akü grubundan olan jel akü, içerisindeki jel madde sayesinde asitleri emerek akülerin daha verimli ve uzun ömürlü olmasına katkıda bulunur. Yenilenebilir enerjilerin aranan alternatiflerinden olan jel aküler, hızlı şarj olma ve uzun süre enerji verimliliği sağlaması açısından avantajlıdır. Sıvı asit içeriğinden ötürü sızdırmazlık özellikleri bulunmaktadır bu sebeple en güvenli pil grupları arasında yer alır. Özellikle taşınabilir akü ihtiyaçlarında en doğru seçenek olan jel akü çeşitleri, periyodik bakıma ihtiyaç duymazlar, bakım ayrıntıları daha minimaldir. 

Jel aküler, uzun ömürlü ve yüksek performans özellikleri ile genellikle güç kaynağı olarak kullanılmaktadır. Güneş panelleri, aydınlatma, taşınabilir elektronik cihazların çalıştırılması, rüzgar enerjisi, karavan ve teknelerin enerji ihtiyacının karşılanmasında ve telekomünikasyon sistemlerinde kullanılmaktadır. 

Elektrik enerjisini depolayarak ihtiyaç durumunda elektrokimyasal olarak cihazlara aktarıp bir güç kaynağı vazifesi gören jel akü, sıvı halde bulunan elektrolit asitin katılaştırılması ile üretilmektedir. 

Sızdırmazlık özellikleri dolayısı ile güvenlidir ve taşınabilir. 

Derin deşarj imkanı sunar ve düşük enerji akımında dahi yüksek verim kullanım avantajı sağlar 

Muadillerine kıyasla %80 kadar kullanım kapasitesine sahiptir. 

Darbe, titreşim, sıvı teması, sıcak ve soğuk hava olaylarına karşı dayanıklı olup, performansından ödün vermeyen kapasiteye sahiptir. 

Su ekleme gibi ekstra bakıma ihtiyaç duymaz, zahmetsiz kullanım kolaylığı sağlamaktadır. 

Güneş enerjisini, kimyasal enerjiye dönüştürerek karavan, tekne yada dağ evlerinde kullanma avantajı sağlar. 

Jel aküler en çok sızdırmazlık özelliği ve güvenilir olması sebebi ile tercih edilmektedir. Asitlerin sızma, dökülme riski olmamasından kullanılabilmesi ve bu sebeple çevreci bir akü olması sebebi ile tercih edilmektedir.  

Darbe ve titreşimlere karşı dayanıklı, sıcak ve soğuktan etkilenmemesi, taşınabilmesi, su eklemeye gerek kalmadan kullanılması, bakım ve takip gerektirmemesi, derin deşarja dayanıklı olması yine jel akülerin tercih edilme sebeplerindendir. 

Jel akü alırken dikkat edilmesi gereken ilk detay üretim tarihine bakmak olmalıdır. 

Jel akü markaları araştırılmalı ve kaliteli bir akü seçilmelidir ki şarj ve deşarj kapasitesi korunabilirsin. 

Kullanım ihtiyacına uygun akü seçilmeli. Hangi alanda, ne amaçla ve ne sıklıkta kullanılacak ise bu doğrultuda, en uygun akü alınmalıdır. 

Güç kaynağı olarak kullanılacak sistemin boyut ve kapasitesine uygun jel akü araştırılıp alınmalıdır. 

Garantili ve en iyi jel akü tercih etmek her zaman avantaj sağlayacaktır.

Jel akünün ömrü raf ve kullanım ömrü olarak değişmektedir. Raf ömrü 8 ay olup, aktif kullanılan akü daha uzun ömürlü olduğu gibi hiç kullanılmayan ve bekletilen akülerde deformasyonlar görülebilmektedir. Bu sebeple her ay kısa da olsa çalıştırılması gerekmekte ve boş bekletilmemesi gerekmektedir. Bu şartlar sağlanırsa jel akülerin ömrü 5 yıla kadar çıkabilmektedir.

Akülerin performansını koruması ve uzun ömürlü olması açısından doğru şartlarda kullanımı ve şarj edilmesi önemlidir. Taşırken dikkatli olunması, düşme ve çarpmalara sebebiyet verecek alanlardan uzak bir yere konuşlandırılması dikkat edilmesi gereken hususlardandır. 

 Bunun yanı sıra + ve - kutupların doğru bağlantı elemanları ile doğru bölüme bağlanması akünün sağlığı açısından önemlidir. Yanlış bağlantı kısa devre yaparak pilin yapısına zarar verebilir. 

Sürekli şarj etme yada sürekli deşarjda bekletmemek de dikkat edilmesi gereken noktalardır. 

Uygun sıcaklık ortamında kullanılmaya özen gösterilmeli, uygun şarj cihazı kullanılmalı ve düşük akımda şarj edilmelidir. 

Şarj işlemi sırasında gaz açığa çıkabilme durumundan dolayı havadar bir alanda şarj edilmesi sağlıklıdır. 

Unutulmamalıdır ki her akü kendine has performans ve niteliklere sahiptir bu sebeple kullanım ve şarj kriterlerini mutlaka alınan servis ile görüşülerek uygulanması gerekmektedir.

Akülerin şişme nedeni genellikle uzun süre şarjda ve yüksek voltajda şarj yapılmalarıdır. Uzun süre şarjda kalan jel akülerde yaşanacak gaz yükselmeleri şişmelere neden olabilmektedir. Bunun yanı sıra yüksek sıcaklık ortamına maruz kalması da jel akü çeşitleri şişme sebeplerindendir. 

Zamanla enerjisi tükenen jel aküler şarj işlemine gereksinim duymaktadır. Uygun koşullarda, uygun şarj aleti ve voltajda şarj işlemi yapılmayan en iyi jel akü de dahi ısınma yaşanmaktadır. Bu da akünün oksitlenip zarar görmesine neden olmaktadır. 

İçerisinde sıvı yerine jel elektrolit bulunan jel aküler, çevreci ve güvenilir olmasından ötürü araçlarda tercih edilen akü çeşitlerindendir.

Jel akü ile lityum aküyü ayıran en belirgin özellik katı ve sıvı dengesi olup, lityum aküler, lityum demir fosfat LiFePO4 iyonlarından, jel aküler ise jel elektrolitlerden meydana gelmektedir. 

Lityum aküler, jel akülere nazaran daha yüksek enerji yoğunluğuna sahiptir. Bu da daha fazla verim ve performans gücü demektir. 

Lityum aküler, jel akülere kıyasla daha hafiftir ve bu nedenle taşınabilir enerji kaynakları olarak daha çok tercih edilmektedir. 

Jel akü şarj ve deşarj verimliliği bakımında lityum aküye oranla daha düşük verime sahiptir. Lityum aküler derin şarj ve deşarj etkilerinden etkilenmeyip jel akülere kıyasla daha uzun ömürlüdür. 

Geniş kullanım alanları ile en çok tercih edilen akü kaynaklarından olan jel akü fiyatları marka, performans, verimlilik, wolt ve adetine göre değişkenlik göstermektedir. Electrozirve olarak müşterilerimizin beklentisine cevap verecek zengin jel akü çeşitlerimiz ile kaliteye uygun fiyata sahip olabilirsiniz.