FacebookInstagramLinkedinYoutube
contactBize Ulaşın
MPPT

MPPT

MPPT Maksimum güç noktası takibi anlamına gelmektedir. Şarj kontrol sistemlerinde ileri teknoloji sistem ile donatılmış, yüksek verimlilik potansiyeline sahip bu cihazlar, güneş enerjisi panellerinde güç kontrol mekanizması olarak kullanılmaktadır. 

Panelden gelen enerji akımını, en doğru ve enerji kaybı yaşatmadan cihazlara yada güç kaynaklarına ileten bu sistemler, sahi olduğu mekanik özellikler dolayısı ile de kullanıcısına büyük kolaylık ve avantajlar sağlamaktadır. Panelden gelen güç yoğunluğunu sürekli olarak takip altına alan mppt şarj kontrol cihazı, bu değerleri optimize ederek, güneş enerjisinin verimliliğini artırmaktadır. 

Akülerde yaşanacak aşırı şarj ve deşarj formlarını kontrol altında tutarak bağlı cihazların ömrünün korunmasına da katkı sağlamaktadır. 

MPPT Nedir? Güneş yada rüzgar tribünleri ile elde edilen enerji ile akü yada enerji kaynaklarını daha verimli şarj etmeye yarayan sistemlerdir. Güç üretiminin anlık değişkenlik gösterdiği rüzgar ve solar panellerde, sisteme gelen akımın maksimum değerini izleyerek yüke aktaran bu donanımlar, DC- AC düzenleyiciler dir aynı zamanda. Panellerden gelen ters akımı AC alternatif akıma çevirerek, akülerin daha verimli şarj olmasına katkıda bulunur. Değişken voltaj akımlarını kontrol altında tutarak, sisteme sabit enerji akımı sağlar ve aşırı şarj-deşarj döngüsünü kontrol altında tutar. 

MPPT şarj kontrol cihazı özellikle büyük güç kaynağına sahip sistemlerin değişken enerji alım ve verim koşullarını optimize etmek amaçlı kullanılmaktadır. Özellikle solar ve rüzgar türbinlerinde kullanılan mppt şarj kontrol cihazları güç kaynaklarının daha verimli ve kontrolü şarj edilmesine imkan tanımaktadır. 

Solar sistemlerin enerji kaynaklarının şarj edilmesinde önemli bir konumda bulunan Mppt solar şarj kontrol cihazı, güneş yada rüzgar paneli, akü ve yük bağlantı elemanlarına entegre şekilde kullanılmaktadır. Kurulumu doğru olarak yetkili ellerce yapılan cihazı kullanmak artık ekranda beliren uyarı ve takip değerlerinden sağlanmaktadır. Cihaza giren ve çıkan watt değeri, şarj durumu, arıza yada elektrik kesintisini bu ekran üzerinden takip ederek gerekli müdahalelerin yapılması gerekmektedir. 

Mppt şarj kontrol cihazının bağlantısı enerji akımı gelen panel, akü ve yük bağlantı elemanları arasında yapılmaktadır. İlk olarak bu sistem arasında uygun bir konuma şarj cihazının kurulumu yapılmaktadır. Güvenliğinden emin olacak şekilde montajı yapılan şarj cihazı, panelden gelen DC çıkışlarının, akülerin + ve - kutuplarına dikkat edilerek bağlantısı yapılmaktadır. Yük bağlantıları ve topraklama girişlerinin de yapılması ile artık şarj cihazları artık kullanıma hazır hale gelmektedir. 

MPPT ve PWM arasındaki en önemli fark verimlilik kapasitesidir. Mppt %95 gibi bir dönüştürücü kapasitesine sahipken Pwm %75 dönüştürücü gücüne sahiptir. 

PWM daha küçük solar sistem enerjilerinde kullanılırken, MPPT daha yüksek voltaj limitleri olan enerji sistemlerinde kullanılmaktadır. 

MPPT fiyatları PWM Şarj kontrol cihazı daha ekonomik ve maliyeti düşüktür.

Enerji üretim sistemlerinin ömrünü uzatmak ve maksimum verimde kullanılmasını sağlamak için mutlaka kullanılması gereken Mppt şarj kontrol cihazları, kullanılacak panellerin kapasitesine göre çeşitlere ayrılmaktadır. 

Küçük kapasiteli mppt şarj kontrol cihazı, orta kapasiteli mppt şarj kontrol cihazı, yüksek kapasiteli mppt şarj kontrol cihazı, taşınabilir mppt şarj kontrol cihazı, iklim koşullarına dayanıklı mppt şarj kontrol cihazı, çift akü ve güneş paneli sistemleri ile entegre Mppt şarj kontrol sistemi çeşitleri bulunmaktadır. 

Mppt şarj kontrol cihazı seçimi akım taşıma kapasitesine göre yapılmaktadır. Kullanılacak olan alanın özellikleri, entegre edilecek cihaz kapasitesi ve kullanım amacına bağlı olarak seçimi yapılması gereken bu cihazlar, aynı zamanda akü toplam gerilim birimi ile enerji kaynağından akımın toplam çıkış değeri ve kısa devre akım mikatı da göz önünde bulundurularak seçimi yapılması gerekmektedir. 

Mppt şarj kontrol cihazları sahip oldukları özellikleri ile kullanıcısına yaşadığı sorunlar hakkında bilgi verme yetisine sahiptir. Ekranda beliren hata kodları ile sorunun nereden ve ne kaynaklı olduğu kolayca tespit edilebilmektedir. 

Mppt kontrol cihazı hata kodları: Err 2 : Akü voltajı yüksek, Err 3-4: uzak sıcaklık sensörü arızası, Err 5 uzak sıcaklık bağlantı hatası, Err 6-7: voltaj algılama hatası, Err 8: voltaj algılama hatası, bağlantı sorunu, Err 17 aşırı ısınma, Err 18 aşırı akım, Err 20: maksimum yığın süresi aşımı, Err 21 genel sensör sorunu hata kodları bulunmaktadır.

Mppt fiyatı, marka model ve kullanılacak sistemin özellikleri, akım kapasitesi ve entegre edilecek cihazlara göre değişkenlik göstermektedir. Electrozirve Mppt şarj kontrol cihaz çeşitlerimiz ile müşterilerimize her zaman ihtiyacına en uygun ürün gruplarını hizmete sunuyor, en verimli ve ekonomik şarj kontrol cihazlarını en uygun fiyata sağlıyoruz.