Transfer anahtarı anlamına gelen transfer switch, elektrik üretim kaynakları arasında geçiş yapılmasını sağlayan bir elektrik devresidir. Elektrik güç kaynağı ile akü arasındaki bağlantıyı yapmak için kullanılan transfer switch, enerji akımının devamlılığını sağlamak için mutlaka kullanılması gereken donanımlardan biridir. Elektrik kesintisi durumunda direk olarak devreye giren otomatik transfer switch, bu sayede cihazların işlevselliğini sekteye uğratmadan çalışmaya devam etmelerini sağlamaktadır. Manuel transfer switch ler ise kullanıcı yardımı ile enerji kesintisinden sonra devreye girerek çalışmaya başlamaktadır. Elektrik arıza ve kontrolü sırasında işçi güvenliğinin sağlanması için yardım alınan bu cihaz sayesinde iletim ve yedek güç kaynağındaki enerjiler kesilerek arıza güvenli bir şekilde ortadan kaldırılabilmektedir.
Transfer switch jeneratör sistemleri, taşıt donanımları ve güneş enerjisi sistemleri, veri merkezleri ile ev ve işyerlerindeki elektronik donanımlarda kullanılmaktadır. Taşınabilir enerji kaynakları ile birlikte tekne, karavan gibi alanlarda kullanılan enerjiyi şebeke ayırıcı olarak kullanılmaktadır. Bunun yanı sıra ev ve iş yerlerinde kullanılan şebeke elektriğini akü yada diğer yedek jeneratörlere aktarmada geçiş yapmak amaçlı da kullanılmaktadır
Karavanda günlük hayat şartlarının devamlılığı için esas olan elektriğin kullanımında pek çok donanımlardan yardım alınmaktadır. Bunlardan biride transfer switchdir. Genellikle güneş enerjisi sistemlerinden yardım alınan karavanlarda, yedek enerji kaynağı (akü, jeneratör) ile enerji kaynağı (güneş paneli) arasında bağlantı yapılarak, enerjinin sürekli ve verimli kullanılabilmesine yardımcı olan bu sistemler, enerji kesintisi sırasında elektronik cihazlarda meydana gelecek arızalarında önüne geçmektedir.
Transfer switch çeşitleri seçimi yapılırken, belirli bir sunumun, güç sınırlarına ve güvenlik standartlarına göre hangi tip transfer anahtarının uygun olup olmadığının belirlenmesi ve ona uygun alternatifin seçilmesi önemlidir. Otomatik transfer switch(ATS) ve manuel transfer switch (MTS) olarak çeşitlere ayrılan bu devreler aynı zamanda, tek fazlı 2 kutuplu, 3 fazlı 3 ve 4 kutuplu olarak çeşitlenmektedir. Aynı zamanda Baypas izolasyon transfer anahtarı, statik transfer anahtarı (STS), Bakım baypas anahtarı (MBS) da diğer transfer switch çeşitleri arasında yer almaktadır.
Enerji ile beslenen iki kaynaktan birinden diğerine aktarım sağlamak ile görevli olan statik transfer switch aktif ve sürekli olarak güç kaynağını beslemeye yarayan devrelerdir.
Şebeke ile güç kaynağı arasında enerji aktarımı sağlayan ve elektrik kesintisi durumunda otomatik olarak devreye girerek enerjinin devamlılığını sağlayan devrelerdir.
Kullanım amacı ve ihtiyaca göre seçilmesi gereken transfer anahtar devrelerinin fiyatları bir dizi faktörlere göre değişkenlik göstermektedir. Marka ve üretici firma, transfer anahtarın çeşidi ve performansı, kapasitesi, sahip olduğu ayrıcalıklar, garanti ve destek hizmetleri gibi etkenler fiyatların belirlenmesinde rol oynamaktadır.